Republic Polytechnic

While the campus maintains existing green areas of the site and coexists with the existing topography, it also introduces new landscape elements in contrast to the natural wilderness. The new landscape strengthens the sense of place and ties the various campus buildings together as a whole. As a master plan strategy, the Republic Polytechnic is conceived as a campus with a central nucleus of main educational programs. The central nucleus contains 11 identical learning pods and a staff administration building. Two elliptical spaces of common facilities, namely the “Lawn” and the “Agora,” unify these learning pods. These formal spatial compartments are brought together by generous spaces for congregation, where a myriad of informal interaction between students and faculty can take place. The central nucleus is connected by bridges to the main administration building, cultural center, indoor parking and gymnasium facilities.

Location: Woodlands, Singapore
Completion Date: 2007
Building Type: School (Polytechnic), Library, Gymnasium, Auditorium
Structural System: Reinforced Concrete, Steel
Number of Floors: 1 Basement + 11 Stories
Site Area: 200,000m²
Building Area: 70,000m²
Total Floor Area: 210,000m²
Architect of Record: DP Architects Pte. Ltd.
Structural Engineer: Meinhardt (Singapore) Pte. Ltd.
Mechanical / Electrical Engineer: Beca Carter Hollings & Ferner (S.E.Asia) Pte. Ltd.
■ URL
http://www.rp.edu.sg/
■ Notes
Landscape Architect:Ohtori Consultants Environmental Design Institute
Acoustic Consultant:Nagata Acoustics Inc. / Acviron Acoustics Consultants Pte. Ltd.
■ Publication
Fumihiko Maki(PHAIDON)
Dialogue:2004.3
The Architectural Review:2006.1
Shinkenchiku:2008.5 Special Issue [IN PROGRESS], 2007.9
■ Awards / Competition
BCA Green Mark Awards Platinum(2006),President`s Design Awards :Design of the year(2009)
First Prize, invited competition (2002)